Αναγνώριση από το Ελληνικό κράτος
Τα πτυχία που χορηγούνται από Πανεπιστήμια χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω φοίτησης σε Κολλέγιο αναγνωρίζονται επαγγελματικά και προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνα που χορηγούνται από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ή ΤΕΙ. Η αναγνώριση αφορά τόσο στα πτυχία Bachelor τριετούς τουλάχιστον διάρκειας όσο και στα πτυχία Master.
Αυτό σημαίνει ότι οι απόφοιτοι του Mediterranean College μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα (διαγωνισμοί ΑΣΕΠ Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ΠΕ), μπορούν να διεκδικήσουν σχετική προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, μπορούν να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και γενικά να έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων.
Η αναγνώριση γίνεται μετά από Αίτηση Αναγώρισης Επαγγελματικής Ισοδυναμίας και Υποβολή σχετικών Δικαιολογητικών στο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι αρμόδιο για την εξέταση αιτήσεων επαγγελματικής ισοδυναμίας πτυχίων αλλά και αιτήσεων αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων (Υπουργείο Παιδείας – ΣΑΕΠ: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151-80, Μαρούσι / τηλ.: 2103442766, 2103442824 fax: (+30) 210 344 3158 / e-mail: srpq@minedu.gov.gr). Η διαδικασία αναγνώρισης διαρκεί έως τέσσερις (4) μήνες.
Αναγνώριση από το UK NARIC
Όλοι οι απόφοιτοι του Mediterranean College αποκτούν αναγνώριση του πτυχίου τους από τον Βρετανικό οργανισμό NARIC (National Recognition Information Centre), φορέα αντίστοιχου με τον ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ (τέως ΔΙΚΑΤΣΑ). Το UK NARIC είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την πιστοποίηση ότι οι τίτλοι Bachelor και Master που απονέμονται στους απόφοιτους του Mediterranean College είναι απολύτως ισότιμοι ως προς τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά τους δικαιώματα στη Βρετανία με εκείνους που απονέμονται στους απόφοιτους του ιδίου Βρετανικού πανεπιστημίου, οι οποίοι ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στη Βρετανία.
Η αναγνώριση από το UK NARIC είναι απαραίτητη σε περίπτωση εργασίας στη Βρετανία. Καθώς όμως είναι από τους πλέον ενεργούς φορείς αναγνώρισης στην Ευρώπη και, η πιστοποίησή του κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους απόφοιτους.
Νομοθετικό Πλαίσιο αναγνώρισης πτυχίων από το Ελληνικό Κράτος
Με το Π.Δ. 38|2010 ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία 36|2005 και επιλύθηκε το θέμα της επαγγελματικής αναγνώρισης των κατόχων πτυχίων από Πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε., στους οποίους περιλαμβάνονταν και όσοι είχαν αποκτήσει αυτά τα πτυχία μέσω φοίτησης σε Κολλέγια.
Με τον Ν.4093|2012 (κεφ.Θ’, αρ.16) εισήχθη η έννοια της επαγγελματικής ισοδυναμίας όλων των πανεπιστημιακών πτυχίων που δίνονται από πανεπιστήμια χωρών της Ε.Ε με τα αντίστοιχα που δίνονται από ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Με επιπρόσθετες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ρυθμίστηκε και πρακτικά η διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων που έχουν δοθεί μέσω Ελληνικών Κολλεγίων από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια.
Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το νομοθετικό πλαίσιο αναγνώρισης των πτυχίων.