
BA (Hons) Professional Culinary Arts
- Το 1ο πανεπιστημιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα στις Επισιτιστικές Τέχνες, αποκλειστικά στο Mediterranean College
- To πτυχίο απονέμεται από το University of Derby, το Νο 1 σε κατάταξη Βρετανικό Πανεπιστήμιο στον τομέα Τουρισμού/ Φιλοξενίας.
- Δε βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις, αλλά εργασίες, πραγματικά projects παρουσιάσεις και πρακτική.
- Περιλαμβάνει guest lectures, master–classes και εκπαιδευτικές επισκέψεις.
- Ευέλικτη παρακολούθηση για εργαζόμενους.
- Οδηγεί σε εργασιακές θέσεις με υψηλές απολαβές και προοπτικές διεθνούς καριέρας.
Professional culinary arts


Πληροφορίες Προγράμματος
Σκοπός του προγράμματος είναι να προσδώσει στους απόφοιτους σχολών μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής αλλά και σε νέους η παλαιότερους επαγγελματίες του χώρου, γνώσεις και δεξιότητες που θα τους καταστήσουν ικανούς να αναλάβουν διοικητικές και οργανωτικές θέσεις στον τομέα του επισιτισμού. Μέσω της διδασκαλίας και της πρακτικής άσκησης σε τομείς διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, διαχείρισης κρίσεων, εξυπηρέτησης πελατών κ.α., οι απόφοιτοι μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις manager ή executive chef στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους δημοσίων και ιδιωτικών ΙΕΚ στις ειδικότητες Μαγειρικής Τέχνης και Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής.
Προϋποθέσεις & δικαιολογητικά εγγραφής:
- Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης (δίπλωμα ΙΕΚ)
- Αντίγραφο απολυτηρίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ
- Συστατικές επιστολές (2)
- Ακαδημαϊκή Συνέντευξη
- Φωτογραφίες (2)
- Αντίγραφο ταυτότητας/ διαβατηρίου
Το πρόγραμμα διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος και είναι χωρισμένο σε 2 εξάμηνα, με 2 μαθήματα ειδικότητας σε κάθε εξάμηνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διεξάγεται υποστηρικτικό μάθημα για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των φοιτητών να ερευνούν και να παρουσιάζουν (γραπτώς, προφορικώς και μέσω της νέας τεχνολογίας) τα ευρήματά τους αλλά και για τη βελτίωση του επιπέδου τους στην Αγγλική γλώσσα. Παράλληλα, στους φοιτητές ανατίθεται ένας επιβλέπων καθηγητής, με την εποπτεία του οποίου θα εκπονήσουν τη διπλωματική τους εργασία, μια μελέτη που μπορεί να βασιστεί σε βιβλιογραφική έρευνα ή σε πραγματικό project από το περιβάλλον εργασίας τους.
Χειμερινό Εξάμηνο | Εαρινό Εξάμηνο |
Ακαδημαϊκές Δεξιότητες στον Επισιτισμό | |
Αρχές & Πρακτική Τροφίμων & Ποτών | Ανθρωπολογία του Φαγητού |
Ολοκληρωμένη Εξυπηρέτηση Πελατών | Σύγχρονα Θέματα Επισιτισμού & Διοίκησης Κουζίνας |
Διπλωματική Εργασία – Project |
Το πρόγραμμα διεξάγεται στην Ελληνική γλώσσα, ενώ παρέχονται υποστηρικτικά μαθήματα αγγλικών και ερευνητικών μεθόδων, ώστε οι φοιτητές να μπορούν να ανατρέξουν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου για να εκπονήσουν τις εργασίες και τα projects τους. Το ωρολόγιο πρόγραμμα είναι ευέλικτο, με τα μαθήματα να διεξάγονται 2 ημέρες την εβδομάδα μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου, ώστε να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου.
Η διδασκαλία και η μάθηση επιτυγχάνεται, πέρα από τις διαλέξεις θεωρίας από τους καθηγητές, με πλήθος καινοτόμων και διαδραστικών μεθόδων:
- Guest lectures & Master-classes από καταξιωμένους Executive Chefs, Sommeliers, F&B Managers.
- Βιωματικές ασκήσεις, προσομοιώσεις και παιχνίδια ρόλων.
- Εκπαιδευτικές επισκέψεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζυθοποιεία, τυροκομεία, εκθέσεις τροφίμων, catering, κτήματα, βιομηχανίες τροφίμων, κ.α.).
- Πρακτική άσκηση, παρατήρηση & εφαρμογή σε πραγματικούς χώρους εργασίας (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αλυσίδες εστιατορίων).
Διοργάνωση και υλοποίηση πραγματικών εκδηλώσεων (π.χ. catering events).
Γιατί επιλέγω Professional Culinary Arts στο Mediterranean College:
- Είναι το 1ο πανεπιστημιακό πτυχίο στην Ελλάδα στις Τέχνες του Επισιτισμού!
- Ο Επισιτισμός είναι ραγδαία εξελισσόμενος τομέας του τουριστικού κλάδου (της βαριάς βιομηχανίας της Ελλάδας) και έχει ανάγκη στελέχωσης με επαγγελματίες πανεπιστημιακής μόρφωσης.
- Το πρόγραμμα οδηγεί σε απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου (Bachelor) σε διάστημα ενός ακαδημαϊκού έτους.
- Το πτυχίο απονέμεται από το University of Derby, που σύμφωνα με την πανεπιστημιακή κατάταξη του Guardian (2017), βρίσκεται στην 1η θέση μεταξύ όλων των Βρετανικών Πανεπιστημίων που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα στον τομέα Τουρισμού/ Φιλοξενίας
- Το πρόγραμμα διδάσκεται στα ελληνικά και δε βασίζεται σε γραπτές εξετάσεις, αλλά εργασίες, παρουσιάσεις, πρακτική, πραγματικά projects.
- Περιλαμβάνει guest lectures και master-classes από καταξιωμένους επαγγελματίες και εκπαιδευτικές επισκέψεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία, ζυθοποιεία, τυροκομεία, εκθέσεις τροφίμων, catering, κτήματα, βιομηχανίες τροφίμων, κ.α.).
- Οδηγεί τους απόφοιτους σε διεκδίκηση θέσεων με υψηλές απολαβές, όπως Chef / Executive Chef, Food and Beverage Manager, Manager μονάδων Εστίασης.
- Η απόκτηση Bachelor από το Νο 1 Βρετανικό Πανεπιστήμιο (University of Derby) δίνει μοναδική ευκαιρία για διεθνή καριέρα στον κλάδο του επισιτισμού.
Οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να διεκδικήσουν πολλαπλές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μονάδες Εστίασης και Φιλοξενίας (εστιατόρια, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, catering, κ.α.) ως:
- Chefs/ Executive Chefs
- Food and Beverage Managers
- Managers μονάδων Εστίασης
ή να ξεκινήσουν τη δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.
Aπόψεις φοιτητών
Ως απόφοιτη του Executive Diploma in Hotel and Tourism Management και έχοντας μικρή προυπηρεσία στον Ξενοδοχειακό κλάδο, ομολογώ πως οι σπουδές μου με βοήθησαν να αποκτήσω υψηλότερη θέση και να επιτύχω το στόχο μου, μέσα σε 2 χρόνια! Το επίπεδο γνώσεων ήταν αντίστοιχο του μεταπτυχιακού και οι καθηγητές εξειδικευμένοι σε αυτά που διδάσκουν. Πλέον συνεχίζω για το MBA....
Μανάρη Φωτεινή, Executive Diploma in Hotel and Tourism Management
Το πιο σημαντικό για μένα είναι η μοναδική ευκαιρία να κάνουμε την πρακτική μας άσκηση σε κορυφαία ξενοδοχεία της χώρας, που μας καθιστούν έτοιμους να βρούμε μόνιμη δουλειά αμέσως μετά την αποφοίτηση....
Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ΒΑ (Hons) International Hospitality Management
Στο Mediterranean College παίρνεις πτυχίο από το University of Derby, κορυφαίο σε κατάταξη βρετανικό Πανεπιστημιο στον Τουρισμό. Εδώ μαθαίνουμε πώς προσφέρεται πραγματικά η Φιλοξενία και δεν κάνουμε θεωρητικές σπουδές Τουρισμού. Η διδασκαλία δηλαδή είναι βιωματική, μαθαίνουμε κάνοντας πράγματα στην πράξη, βλέπουμε πώς λειτουργούν τα τμήματα ξενοδοχείων μέσα από εκπαιδευτικές επισκέψεις, διοργανώνουμε events, διευθυντές ξενοδοχείων έρχονται στο Κολλέγιο και μας μιλούν, κάνουμε mystery guests. Το πιο σημαντικό ,όμως, για μένα είναι...
Σοφία Ιακωβίδη, BA (Hons) International Hospitality Management